Blog

Amasra Müzesi

Burası neresi? Amasra’nın ilk ve tek müzesi olan Amasra Müzesi, ilk olarak 1955 yılında belediye binasının küçük bir odasında faaliyete geçmiş, 1969 yılında ise eski ilkokul binasına taşınmıştır. Daha sonraki yıllarda Bolu kaymakamı İsmail Kemal Bey tarafından başlanıp yarım kalan Bahriye mektebi, bakanlık tarafından satın alınarak tamamlanmış ve bu tamamlanan bina, 1982 yılında Amasra Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Bölgenin 3 bin yılı aşkın tarihine ışık tutan eserlerin sergilendiği müzede, 2 arkeolojik, 2 etnografik ve 4 teşhir salon yer alıyor.

Müzenin bölümleri; Bir numaralı arkeolojik salonda; Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait altın ve bronz eşyalar, gözyaşı şişeleri, olta iğneleri, haçlar, silahlar, kaplar, altın, gümüş ve bronz sikkeler gibi daha birçok eser sergilenmekte. İki numaralı arkeolojik salonda ise; yine Helenistik, Roma, Bizans dönemine ait ve farklı olarak Ceneviz dönemine ait heykeller, heykel başları, kabartmalı mimari parçalar ve mezar başları gibi mermer eserler sergilenmekte.

Bir numaralı etnografik salonda; Osmanlı dönemine ait silahlar, şamdanlar, seramikler, bakır mutfak kapları, yüzükler ve yörenin geçim kaynağı olan çekicilik sanatı ile yapılan kaplar bulunuyor. İki numaralı etnografik salonda ise; yine Osmanlı dönemine ait yöresel giysiler, Kuran-ı Kerimler, süs eşyaları, duvar saatleri, yatak ve yastık gibi eşyalar yer alıyor. Son olarak müzenin bahçesinde; tüm bu saydığımız dönemlere ait taş eserler sergileniyor.